Achtergrond

Hans Henseler

Hans Henseler is Partner bij Fox IT en lector E-Discovery aan de Hogeschool van Amsterdam. Hans studeerde informatica aan de TU Delft en is gepromoveerd op het onderwerp Artificiële Neurale Netwerken aan de Universiteit Maastricht. In 1992 heeft hij de afdeling Forensisch Computeronderzoek opgericht bij het Nederlands Forensisch Instituut en was hij vice voorzitter van de International Organisation on Computer Evidence. Van 1998-2000 gaf hij leiding aan de divisie Informatiesystemen van TNO-TPD gespecialiseerd in kennismanagement, taaltechnologie, beeldverwerking en logistieke informatiesystemen. Van 2000-2006 was hij technisch directeur van ZyLAB Technologies waar hij verantwoordelijk was voor de ontwikkeling, testen en support van ZyLAB's E-Discovery suite. Van 2006-2010 was Hans director Forensic Technology Solutions bij PricewaterhouseCoopers en voerde nationale en internationale projecten voor E-Discovery en Financiële Data Analyse uit. Bovendien was hij verantwoordelijk voor de opbouw van een forensische IT afdeling in Amsterdam en voor de ontwikkeling en coordinatie van een forensische IT netwerk in West-Europa.   Hans Henseler

Publicaties

2010

"Digitale werkwijze NMa imperfect" Hans Henseler - De Nederlandse Mededingsautoriteit maakt steeds meer gebruik van digitaal rechercheren in e-mailbestanden en informatiesystemen. Daarbij loopt een onderneming die onderworpen wordt aan een bedrijfsonderzoek nog steeds een risico dat feiten boven water worden gehaald die buiten de lopende onderzoeksopdracht vallen. Het Financieele Dagblad, 27 mei 2010.

"Openbare les E-Discovery: Op zoek naar de digitale waarheid" Hans Henseler. Pdf versie van de publicatie over de geschiedenis van de forensisch computerondezoek en de ontwikkeling van E-Discovery in Nederland ter introductie van de onderzoeksagenda van het lectoraat E-Discovery aan de Hogeschool van Amsterdam. ISBN 978 90 5629 622 3.

"Openbare les E-Discovery: Op zoek naar de digitale waarheid" Video opname van de openbare les van Hans Henseler, gehouden op 14 april 2010 in Amsterdam aan de Hogeschool van Amsterdam.

Op zoek naar de digitale waarheid

"Software-assetmanagement: flinke klus, groot belang ". Betalen bedrijven te veel of te weinig voor hun softwarelicenties? In de meeste gevallen is het antwoord: dat weten zij niet. En daar zijn grote risico’s aan verbonden. Het opsporen van alle originele licentieovereenkomsten, constateert Hans Henseler, is een flinke klus. Software-assetmanagement biedt de helpende hand. Automatisering Gids, 26 maart 2010.

2009

"Kosten e-discovery kunnen flink oplopen". Door nieuwe regelgeving zullen bedrijven beter voorbereid moeten zijn op forensisch onderzoek. Zij zullen nauwkeuriger om moeten gaan met hun elektronisch opgeslagen informatie, want in korte tijd moeten zij betrouwbare digitale gegevens op tafel kunnen leggen. Bedrijven, zegt Hans Henseler, zullen hun IT-systemen moeten aanpassen. Automatisering Gids, 3 juli 2009.

2008

"Intelligent data analysis for improving public security". Data Quality Summit, November 14, 2008, Evoluon, Eindhoven.

"Hoe slimme data analyse de veiligheid in Nederland verbetert ". Keynote Dag van de Datakwaliteit & Data Quality Award 7 oktober 2008, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam.

"Veilige kluis op internet". Voor veel bedrijven is het een enorme opgave om in korte tijd bepaalde elektronische gegevens uit het eigen archief te halen. Toch moeten er vaak onder tijdsdruk documenten worden geleverd aan derden. Hans Henseler onderzoekt de mogelijkheden van een digitale kluis op internet.Automatisering Gids, 29 augustus 2008.

2007

"Bedrijven hebben grote moeite met openen e-mailarchieven". Elektronische documenten en e-mailberichten spelen een belangrijke rol bij fraudeonderzoek. Bedrijven dienen daarom te weten welke elektronische data ze hebben en hoe die beschikbaar zijn. Bovendien moet men weten wat dat kost. Geen geringe problemen, constateert Hans Henseler. Bedrijven moeten een strategie ontwikkelen om hun e-mailverkeer toegankelijk te maken. Automatisering Gids, 5 april 2007.